Dolar 1 yılda ne kadar yükseldi?

Dolar 1 yılda ne kadar yükseldi?
Tarih : 13 Ocak 2022 16:33
516
Dolar kuru 2021 yılı içerisinde Türk Lirası karşısında yaklaşık % 80 yükseliş kazanarak tüm zamanların en büyük yükselişini yaşadı.

2020 yılını 7.42 liradan kapatan Amerikan Doları 2021 yılının son işlem gününü 13.2545 liradan kapattı. 2021 Şubat ayında yılın en düşük seviyesi olan 6.96 liraya gerilemişti ve daha 2021 Aralık ayında 16.51 liraya kadar yükseliş yaşadı. 17 Aralık 2021 tarihinde Dolar/TL paritesi tarihinin en yüksek kapanışını yaşamıştı. Bu kapanış sonrası 20 Aralık günü içerisinde 18 lirayı aşan Dolar Türkiye vatandaşlarını ciddi şekilde endişeye sokmuştu ve ülkede neredeyse panik havası esiyordu. 20 Aralık Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik önlem paketini açıklaması ve dövize endeksli TL mevduat uygulamasını açıklaması üzerine dolar sert düşüş yaşamıştı.

Peki 1 yıl içerisinde dolar neden bu kapar iniş çıkış yaşadı ve yıl sonunda yaklaşık % 80 yükseliş yaşadı?

2020 yılı Kasım ayında Berat Albayrak’ın istifası sonrası göreve gelen yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ardından Merkez Bankası Başkanı olarak Naci Ağbal’ın atanması ile Türk Lirası’nı güçlendirmek ve enflasyona karşı mücadele başlatılmıştı. Lütfi Elvan reformlar için Ticaret, Adalet ve Eğitim Bakanları ile sürekli toplantılar yaparak kura dolaylı müdahele de bulunuyordu ve buna ek olarak Naci Ağbal Başkanlığı’ndaki Merkez Bankası Para Politika Faiz’ini arttırak döviz kurlarındaki ciddi düşüş sağlamışlardı.

2021 Mart ayında Para Politika Faiz toplantısında Merkez Bankası faizi 200 baz puan arttırarak % 19 seviyesine yükseltmişti. Bu 2021 yılının son faiz artışı olmuştu. Mart ayında % 2 artırılan faiz kararının ardından iki gün sonra Cumhurbaşkanı kararı ile görevden alındı ve o günden sonra dolar kurundaki yükseliş durdurulamadı.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun atanması sonrası dolardaki yükseliş durdurulamadı ve bunun üzerine bir de 2021 Ekim ayında Merkez Bankası’nın Para Politika Faiz’ini düşürmeye başlaması ile dolardaki yükseliş hız kazandı. Merkez Bankası’nın faiz düşürme hareketi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta faizi düşüreceğiz açıklamaları ile Ekim ayından yıl sonuna kadar dolar Türk Lirası karşısında yaklaşık % 40 değer kazandı.

Türk Lirası 2021 yılı içerisinde değişkenlik gösteren faiz politikaları ve statistik verilerinde etkisi ile ciddi değer kaybı yaşadı. Bu değer kaybı ise Türkiye’ye enflasyon olarak yansıdı. Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybı ile Türkiye enflasyonu son 19 yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve 2021 yılı enflasyonu % 36.08 olarak gerçekleşti.

Dolar kuru bugün şu sıralar yaşadığı yükselişle dünkü kapanışa kıyasla yaklaşık % 2.80 yükselişle 13.60 liradan satış işlemi görüyor.

Serbest piyasa döviz kurları ve Kapalı Çarşı canlı altın fiyatları anlık takibi için kurlarim.com web sitesi ve mobil uygulamalarını ücretsiz olarak App Store ve Google Play’den indirerek anlık olarak takip edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin!