Sanayilerin Faydaları

Sanayilerin Faydaları
Tarih : 17 Ekim 2020 12:03
1362
Sanayilerin ülkelere göre katkıları, faydaları ve güçlerine katkıları nelerdir?

Türkiye'deki sanayici kuruluşlara bakıldığı zaman özellikle en büyük 500 sanayi firmansıın 2015 yılındaki finansal kaynak yapılarının %60 üzerine çıktığı zamanlarda görülmüştü ama şu an toplamdaki borç paylarının %68,4 olması ve mevcut öz kaynak paylarının ise %31 oranlarına düşmesi üzerine ortaya çıkan sorulardan biri de sanayicilerin borçlarını kazandıkları ile kapatabileceği sorusu ki bu da henüz daha belirsizliğini korumaktadır. Buradaki avantajları ise düşük olan faiz oranları ile toparlanıp, yapılandırma yapmaları ve ucuz para maliyeti ile kendilerine fayda sağlayabilecek durumda olmaları önemli. Sanayi alanındaki gelişim ve değişim, ülkelerin iç ve dış ticaretinde çok önemli ve stratejik bir önem taşımakta olup, gelişmemiş bir sanayi durumunda ise ülkelerin dışa bağımlılığı artmaktadır. Sanayi bir toplumun gelişmiş olduğunu gösterirken, ülkelerin refah seviyesine de etki ederken o ülke için kilit rol oynar. Günümüzde endüstri 4,0 ile yapay zeka, otorizasyon yeni nesil akıllı fabrikaların kurulumu ile üretim hızlarında %40 civarında artış yaşanırken bunun yanında bu sistemler ile %30 civarlarında maliyetlerde düşüşler yaşanarak büyük katma değer yaratılmaktadır. Bu otomasyon sistemleri ile sanayilerin değerleri günden güne değerlenmektedir. Sanayiler, ülke ekonomisine katkısı ile diğer sektörlere karşı farklı yerlerdedir. Üretimler, bir ülkenin kalkınması ve refah seviyesinin artmasına, ekonomik büyüme, GSYH bakımından da artış sağlayarak büyük önem taşımaktadır.

Günümüzde endüstri 4.0 nesnelerin interneti, siber fiziksel yapılar ile birleşerek düşük maliyet ve maksimum kazanç ile katma değer yaratarak üretim verimliliğini de artırmaktadır. Sanayiler kendi içinde farklı sektörler barındırmaktadırlar. Sanayiler, günümüzde gelişmiş ülkelerinin en temel yapı taşlarıdır. Sanayideki yeni düzenlemeler ile endüstri 4.0 ile bağlantılı olarak çalışan sayısındaki düşüşler, artan verimlilik kalemleri yanında otomasyon sistemlerinin idare ettiği makine ve robotların işlerini minimum hata ile yapması ve daha hızlı seri üretime geçerek yeniçağı yakalamaları büyük önem taşımaktadır. Üretilen ürünler eğer gelişmiş bir ülkenin sanayisi ile otomasyon sistemleri ve yeni nesil araçlarla hızlı bir şekilde üretilirse ve bunun tersi olarak diğer bir ülkede yine ayni ürünler de insan faktörü ile elde üretilirse bu şekilde verimsiz olunacağı için ülke ekonomisine de katkıdan çok zarar verecektir. İnsan gücü ile üretim artık sanayisi gelişmemiş ülkelerin kullandığı bir modelleme olmakla beraber bu tarz ülkeler kendi ihtiyaçlarını zamanla karşılayamayacağı için dışa olan bağımlılığı artmaktadır. Sanayisi gelişmiş ve son teknoloji üretim yapan ülkelerden ürün ve hizmet satın almak için bunun bedelini ödenmek zorunda kalacaklardır. Mevcut ham maddelere ulaşmanın önemi, bunun yanında fabrikalaşma ve makineleşme ile ülkeler ilk etapta sanayileşme çalışmalarında özellikle İngiltere, Almanya, Fransa ve Amerika eskiden beri önde olan ekonomiler olmuştur.

Sanayide güçlü olan ülkeler de diğer ülke devletlerine sattıkları ürünler ile hazinelerini de güçlendirmektedirler. Günümüzde sanayi faaliyetleri yavaş yavaş teknoloji ile birleşerek tüm devletler üretime önem veren politikalar geliştirmişlerdir. Yirminci yüzyılın başında artık tüm ülkeler üretim ve sanayi yarışına yavaş yavaş katılmışlardır. İşçiliğin ucuz olduğu yerlerde yapılan üretimler ve kullanılan bölgelerde, hem ürettiren devlet hem de üretimin yapıldığı devlete katma değer sağlanmış ve devletler maddi güç sağlamıştır. Kısacası ülkelerin gelişmesinde sanayinin yeri oldukça büyük önem taşımaktadır. Geçmişten günümüze sanayi faaliyetlerini hız kesmeden devam edip ilerletmiş olan devletler ekonomide güçlenerek yollarına devam etmişlerdir. Bundan dolayıdır ki ülkemizde de artık sanayileşmedeki hızımızın artarak günümüz teknolojileri ile bunları destekleyip otorizasyonların ve robotların kurulması ile daha hızlı, daha hatasız, daha az enerji harcayan ve verimli kaynaklar ile küresel dünyaya daha da açılarak ekonomimize ve ülkemize de daha fazla katma değer sağlamalıyız.

Serbest piyasa döviz kurları anlık ve Kapalıçarşı altın fiyatları için kurlarim.com web sitesi ve mobil uygulamalarını ücretsiz olarak Google Play ve App Store’dan indirerek anlık olarak takip edebilirsiniz.

Yazan: Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Bizi Takip Edin!