Tüm dünya petrolu dolar olarak satarken Kuveyt nasıl kendi para birimi olan Kuveyt Dinarı ile petrol satışı yapıyor.
Kuveyt ülkesi dünyada Amerika tarafından ayrıcalık tanınan tek ülke olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Kuveyt Dinarı dünyada petrol ihracatını dolar harici bir para birimi ile yapabilen tek ülke durumunda. Bu tarz bir davranışı Irak lideri Saddam Hüseyin zamanında denemişti ve sonucunu canı ile ödemişti.
Peki nasıl oluyor da Kuveyt çıkarttığı petrolü, Kuveyt Dinarı olarak satabiliyor. Amerika neden Kuveyt devletine böyle bir ayrıcalık sağlıyor?
Kuveyt, Amerika’nın Orta Doğu coğrafyasındaki ilk stratejik ortağı olarak dikkat çekiyor. Bu stratejik iş birliği enerjiden tutun savunmaya kadar bir çok alanda devam ediyor. Amerika Irak’ın zamanın Kuveyt’e saldırması ile ve Kuveyt savunmaya ihtiyaç duyduğu gerekçesiyle Kuveyt’te askeri üseler kurmuştu.
Amerika’nın Kuveyt petrolünü alan iyi bir müşteri olması ile iki ülke ilişkileri artmış ve bunun üzerine savunma için Kuveyt Amerika’ya dayandı. Bu şekilde artan ilişkiler iki ülke para birimlerine de yansıda. Kuveyt Dinarı Dolar arasında çok özel bir bağ ile bağlı ve birbirlerine paralel iniş ve çıkış yaşıyorlar. İki para biriminin birbirlerine bu kadar bağlı olmalarının en büyük sebebi ise Petro Dolar ilişkisi.
İki ülke arasındaki ilişki ve Kuveyt’in en büyük ihracatı ve gelir kapısı olan petrol satışı kendi para birimleri olan Kuveyt Dinarı ile Amerikan Doları arasında organik bir bağ oluşturuyor. Kuveyt’in gelirinin çok büyük bir kısmını oluşturan petrol, ihracatı dünyanın çok büyük kısmında Amerikan Doları ile yapılıyor ve Kuveyt bu ihracatı kendi para birimi ile yapabilmesinin etkisi ile iki para birimi paralel fiyatlanıyor ve Kuveyt Dinarı ithal etmek isteyen ülkelerin taleplerinden dolayı dünyanın en değerli para birimi oluyor.
Kuveyt Dinarı’nın bu kadar değerli olmasının bir çok sebebi var, ama bu kadar değerli olmasında en büyük rol oynayan bir neden var. Kuveyt dünyanin petrol rezervlerinin yaklaşık olarak %10 oranına sahip bir ülke, Ayrıca Kuveyt ekonomisi nerdeyse tamamen petrol ve doğal gaz ihracatına dayalı sayılıyor. Bunlara ek olarak da Kuveyt OPEC’in en büyük beşinci petrol üreten üye ülkesi durumunda. Kendi enerji kaynaklarını kendi para birimi ile satan Kuveyt devleti kendi para birimlerine talep yaratıyor ve arzı limitli tutarak kendi paralarını daha da güçlendiriyor.
Son yıllarda 0.30 Kuveyt Dinarı yaklaşık olarak 1 Amerikan Doları’na denk geliyor. Son 10 yıla bakıldığında bu parite en düşük 0.28 seviyesine gerilerken, en yüksek 0.31 seviyesine kadar yükeldi. İki para birimi arasındaki ilişki çok dengeli ve küresel piyasada Amerikan Doları’nın fiyatlaması ile birebi bağlı.
Kuveyt Dinarı’nın Türk Lirası ile olan ilişkisi de incelendiğinde Amerikan Doları ne zaman Türk Lirası karşısında yükselse Kuveyt Dinarı da yükseliyor ve ne zaman düşüş yaşasa Kuveyt Dinarı da gerileme yaşıyor.
Serbest piyasa döviz kurları anlık ve Kapalı Çarşı canlı altın fiyatları takibi için kurlarim.com web sitesi ve mobil uygulamalarını ücretsiz olarak App Store ve Google Play’den indirerek anlık olarak takip edebilirsiniz.